“VegeDay 2”, czyli dieta roślinna pod lupą nauki


28 września w Centrum Dydaktyczno-Kongresowym WL UJ CM odbyła się druga edycja konferencji “VegeDay”. Celem wydarzenia, którego inicjatorem było Polskie Towarzystwo Studentów Farmacji UJ CM, była dyskusja na temat diet roślinnych i przedstawienie dowodów naukowych związanych z tym stylem żywienia.


Wegetarianizm, weganizm czy fleksitarianizm to style żywienia, które zyskują popularność, a co za tym idzie rośnie liczba pytań i wątpliwości związanych z ich stosowaniem. Tegoroczna edycja “VegeDay” stała się możliwością na zdobycie merytorycznej, przystępnie przedstawionej wiedzy, popartej odpowiednimi dowodami naukowymi.

Pierwszą prezentację wygłosił dr hab. Paweł Paśko z Wydziału Farmaceutycznego UJ CM. Poruszył kwestię interakcji błonnika (jego zawartość w dietach wegetariańskich jest większa niż w tradycyjnych) z lekami – na czym ona polega, w jakich jednostkach chorobowych może to zaburzać proces leczenia, a w jakich wspomóc.

Następnie Justyna Świetlicka (dietetyk, autorka bloga www.owsiana.pl) przedstawiła niezbędne informacje dotyczące diety roślinnej – wspomniała m.in. o suplementacji witaminy B12 czy konieczności odpowiedniego łączenia białek roślinnych. Prosto sformułowane wnioski i rady pozwoliły na ich łatwe zapamiętanie, co z pewnością przełoży się na  późniejsze wykorzystanie w życiu codziennym.

Z kolei mgr Iwona Kibil (dietetyk, autorka książek i blogerka: wegecentrum.pl i vegetitian.com/blog) skupiła się na tematyce zastosowania diety roślinnej w różnych schorzeniach. Opowiedziała, jakie może nieść to ze sobą plusy i minusy w chorobie Hashimoto, insulinooporności, cukrzycy czy miażdżycy. Dzięki temu pokazała, jak istotne może być właściwe żywienie przy leczeniu jednostek chorobowych.

„Nie ma jednej słusznej diety. Każda może być dla nas szkodliwa, jeśli jest źle skomponowana” – powiedziała w swoim wystąpieniu Justyna Świetlickiej. Słowa te można uznać za doskonałe podsumowanie spotkania.


Data publikacji: 2.10.2019



Powrót