„Pacjent wybiera” to przesłanie, które ma zachęcić dyrektorów i menadżerów szpitali, a także lekarzy i dietetyków do spojrzenia na żywienie pacjentów z perspektywy nowych możliwości, europejskich trendów w ochronie zdrowia i potrzeb pacjentów. Temat podkreśla istotną rolę pacjenta w procesie żywienia w szpitalu oraz potrzebę skoncentrowania się na jego preferencjach i dobrostanie.
W trakcie konferencji szeroko omawiane będą tematy dotyczące żywienia zbiorowego pacjentów w Polsce i na świecie. W gronie ekspertów z dziedziny medycyny, dietetyki, bezpieczeństwa żywności, zarządzania i jakości w ochronie zdrowia uczestnicy konferencji będą rozmawiać o światowych trendach, innowacjach i rozwiązaniach, dzięki którym jest już możliwość wdrożenia w polskich szpitalach nowego standardu usług żywienia pacjentów pozwalającego m.in.: na wybór posiłków z menu, zwiększającego bezpieczeństwo żywności, ograniczającego marnotrawienie żywności. Na konferencji, poza prelegentami z Polski, wystąpią także eksperci z zagranicy, którzy zaprezentują dobre praktyki i przykłady rozwiązań ze swoich krajów.
Wstęp na konferencję jest bezpłatny, wymagana jest rejestracja na: www.pacjentwybiera.pl
Wydarzenie objęte zostało patronatem prorektora UJ ds. CM prof. Tomasza Grodzickiego